Kenu vagy kajak? Négyes vagy kettes csapat?

Mivel a legtöbb futónak valószínűleg nincs otthon kenuja vagy kajakja, mi a környékbeli kölcsönzőkből tudunk nekik túrakenukat biztosítani.  Ezek nem versenyhajók, kezdők, amatőrök is könnyen tudnak vele evezni. Azoknak az indulóknak, akik saját kenuval vagy kajakkal szeretnének indulni, gondoskodniuk kell arról, hogy a szükséges biztonsági felszerelések benne legyenek a hajóban (lásd. szabályok).  A sodrás elleni utolsó szakasz miatt mi azt ajánljuk, hogy a kezdők 4-es csapatban induljanak. Nem akarjuk azt az illúziót kelteni, hogy bárki könnyedén végig tud menni a pályán, de aki életében már részt vett egy kenutúrán, annak az evezés már nem okozhat komoly gondot.
A vízállástól és szembe széltől függően két kevésbé gyakorlott embernek egy ilyen túrakenuban már problémát okozhat az előre haladás, ezért azoknak a sportolóknak akik 2-es csapatban gondolkodnak, azt ajánljuk hogy lehetőleg szerezzenek be maguknak egy 2 személyes kajakot, mivel azzal könnyebben lehet haladni, és persze  1-2  közös edzés sem ártana előtte. A Dunán is és sok másik helyen is van lehetőség kajak-, kenukölcsönzésre, szánjatok rá 1-2 napot a felkészülés során, hogy összehangoljátok a mozgásotokat.  Akár itt Zebegényben is tudunk nektek gyakorlási lehetőséget kínálni, a Hungaroman pályán.
A terepfutás sokkal technikásabb, mint az aszfalton futás, így azt javasoljuk, hogy mindenképpen arra alkalmas terep futócipőt szerezzetek be, és a felkészülés részeként egy-két terepfutóversenyen is érdemes elindulni. A terep gyakorlatok fontossága mellett azt is érdemes figyelembe venni, hogy a kettes csapat mindkét tagjának a teljes távon kell végigmennie, ezért nem árt, ha az indulóknak van már egy-két maraton futás tapasztalata is.

Kérdéseitek küldjétek a hungaroman.hu@gmail.com címre.